Tutkijan kommentti: ”Selkeät ohjeet auttavat saamaan otteen kirjoittamisesta”

Skolarilainen Elina Lehtonen sai kaipaamaansa palautetta ja huomasi, että yleistajuistaminen ei tullutkaan hänelle täysin uutena asiana. 

Teksti: Viivi Myllylä, Skolar-toimitus

Geologi Elina Lehtonen on yksi tämän kevään Skolarilaisista. Hän kertoo yleistajuisen viestimisen tuntuvan mukavalta ja mielenkiintoiselta, mutta myös haastavalta. Yleistajuistaminen pakottaa ajattelemaan tekstin yleisöä. Jokainen pitää omaa tutkimustaan mielenkiintoisena, mutta mikä lukijan mielestä on kiinnostavaa?

“Kun lähden kirjoittamaan omasta mielestäni kiinnostavista asioista, herää epäilys, ovatko muut kiinnostuneet samasta asiasta”, Lehtonen sanoo.

 

lehtonen

”Parasta Skolarissa on ollut se, että kritiikin ohella olen saanut myös positiivista palautetta.”

Elina Lehtonen, Skolar-osallistuja, tutkija, Luonnontieteellinen keskusmuseo (HY) 

Skolarin aloittaessaan Elina Lehtonen odotti ennen kaikkea palautetta omasta kirjoittamisestaan. Sitä hän myös kokee saaneensa. Erityisen tärkeää hänelle on ollut myös positiivisen palautteen saaminen korjausehdotusten ohella.

“Olen kirjoittanut yleistajuisia tekstejä aikaisemminkin, mutta en ole saanut niistä  palautetta ellei aihe ole itsessään ollut kiivasta keskustelua herättävä”, hän kertoo.

Ensimmäisestä jutusta saamaansa palautetta Lehtonen odotti mielenkiinnolla. Uuden asian aloittaminen jännittää aina, mutta Lehtosen mukaan jännitys oli pelkästään positiivista. Pian hän huomasi, että yleistajuistaminen ei tullut niin uutena juttuna kun hän oli odottanut. Pohjataidot olivat jo olemassa. Se tekee työn aloittamisesta helppoa.

Lehtonen kokee saaneensa kirjoittamiseen uudenlaisen otteen Skolarin avulla. Selkeät ohjeet ovat yhdessä palautteen kanssa auttaneet näkemään asiat uudessa valossa. Esimerkiksi listan muotoon kirjoitettavaa artikkelia Lehtonen ei ollut tehnyt aikaisemmin. Uudenlainen tehtävä ja palautteen antajien erilainen näkökulma tekstiin osoittautuivat hyviksi asioiksi.

“Lista-artikkelin palautteesta nousi esiin hyviä pointteja. Sellaisia, joita en olisi osannut itse edes ajatella”, Lehtonen sanoo.

 

Oletko tutkija, ja haluat mukaan? Hae paikkaa ›

Oletko rahoittaja ja haluat tutkijasi mukaan Skolariin? Näin se käy ›

Tai ota suoraan yhteyttä: me@skolar.fi

 

Tilaa uutiskirje


×