Skolar_ompelijat

Ihmisoikeudet ja liikevoitto eivät ole toistensa vastakohdat

Moni yritys haluaa parantaa liiketoiminnallaan maailmaa. Miksi yritysten toiminta saa olla niin erilaista länsimaissa ja kehitysmaissa? Missä menee raja liikevoiton tavoittelun ja riiston välillä?

Lia Heasman on juristi, jonka mielestä ihmisoikeuksien suojelu pitäisi olla jokaisen yrityksen liiketoimintaa, eikä pelkästään osa julkisuuskuvaa.

Kasvoin lapsuuteni maassa, jossa ikäiseni lapsi juoksi paukkupakkasessa automme ikkunan taakse kerjäämään, kun auto pysähtyi liikennevaloihin. Yhdeksänkymmentäluvun Venäjällä etäisyys katulasten ja meidän ekspatriaattien välillä oli kuljettajamme ajaman auton ikkunan paksuinen. Ero välillämme osoitti minulle, kuinka epäreilua syntymäpaikan sattumanvarainen lotto on. Kasvaessani aikuiseksi mielikuva jäi vaivaamaan minua. Yritin löytää keinoja muuttaa maailmaa paremmaksi ja päädyin opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

skolar1

Tutkija

Lia Heasman
@LiaHeasman

Kadotin vähäksi aikaa lapsuuteni ideaalin. Kun olin töissä ylikansallisissa yrityksissä, huomasin pohtivani maailman ja erityisesti yrityselämän moraalisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Juristina tiedän, että ihmisille ja valtioille on asetettu rajat ihmisoikeuksien suojelun vuoksi, mutta miksei näin ole tehty maailman taloudellisesti vaikutusvaltaisempien, eli yritysten, osalta? Kysyn tätä väitöskirjassani, jossa pohdin, missä menee kansainvälisoikeudellinen raja ja missä sen pitäisi mennä.

“Yritysjohto tai yritykset eivät ole lähtökohtaisesti pahoja.”

Kansainvälisessä laissa on porsaanreikiä

Vasta viime vuosikymmenen aikana on herätty ylikansallisten yritysten toiminnan aiheuttamiin ihmisoikeusvaikutuksiin niin hyvässä kuin pahassakin. Mediasta kuulee tunnettujen yritysten alihankkijoiden tiloissa tapahtuneista onnettomuuksista ja hirvittävistä työolosuhteista.

Samaan aikaan yritykset raportoivat yhteiskuntavastuusta ja haluavat luoda uudenlaista yrityskuvaa. Yritykset eivät ole lähtökohtaisesti pahoja. Ne voivat muuttaa maailmaa positiivisempaan suuntaan. Syntypaikan sattumanvaraisuus kuitenkin jakaa maailman edelleen radikaalisti kahtia.

Harva ymmärtää, että kansainvälinen laki ja ihmisoikeudet eivät koske yrityksiä suoranaisesti. Tilanteissa, joissa valtio on haluton tai kykenemätön valvomaan yritysten toimintaa, syntyy kansainvälisen ja kansallisen lain jättämä porsaanreikä.

Ensimmäinen kattava tutkimus yritysten ihmisoikeusvastuusta

Tutkimukseni keskittyy erityisesti pakottavan lainsääntelyn muotoihin, voimassaoloon, täytäntöönpanoon ja yleiseen hyväksyttävyyteen. Haluan ymmärtää, onko edes mahdollista luoda ylikansallisia yrityksiä koskevaa kansainvälistä sääntelyä, ja millaista sen tulisi olla.

“YK:ssa keskustellaan pakottavasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka sitoisi ylikansallisia yrityksiä.”

Oikeustieteellisestä näkökulmasta alan tutkimus on vasta alkutekijöissään. Tutkimukseni on ensimmäinen kattava oikeustieteellinen tutkimus Suomessa, joka liittyy yritysten ihmisoikeusvastuuseen.

Tavoitteeni on tuoda alalle uutta, innovatiivista ajattelua ja tietoa. Sitä syntyy tutkimalla kansainvälisen pakottavan lainsääntelyn kehitystä ja tulevaisuutta. Se voi tuntua radikaalilta, sillä julkisoikeus ja yritysmaailma on aina haluttu pitää tiukasti erillään toisistaan.

Maailma muuttuu jatkuvasti. Tälläkin hetkellä YK:ssa keskustellaan pakottavasta kansainvälisestä sopimuksesta, joka sitoisi ylikansallisia yrityksiä. Siksi uskon, että hyvin pian ihmisoikeudet ovat osa jokaisen ylikansallisen yrityksen strategista liiketoimintaa, eivätkä pelkästään osa julkisuuskuvaa.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×