CFT164 01767 002

Kolme askelta vallankumoukselliseen työpajaan

Inhoatko työpajoja? Älä suotta. Yhteistoiminta on aikamme mullistavin tuotantovoima. Aivan kuin teollinen tuotanto reilut sata vuotta sitten. Työpajat vain pitää suunnitella kunnolla.

Outi Kuittinen on Demos Helsingin Head of Co-creation, joka vastaa yhteiskehittämisen menetelmien ja käytäntöjen kehittämisestä.

Kahdeksan työpäivää. Niin paljon kuluu aikaa, kun parisenkymmentä ihmistä työpajailee kolme tuntia. Mitä ajalla saadaan aikaan? Kymmeniä post it -lappuja, useampi juotu kahvikuppi, ihan mukava päivä. Mutta poistuessaan osallistujat mutisevat toisilleen: “Tiedä sitten, johtaako tämä mihinkään.”

Voi johtaa. Työpajat ovat yhteiskehittämisen väline. Co-creation-sanasta väännetty uusi termi lupaa paljon: yhdessä luodaan jotain, johon yksin ei pystytä ja jonka kaikki osapuolet kokevat arvokkaaksi. Annan sinulle kolme ohjetta, joilla työpajasi lunastaa lupauksen.

OutiKuittinen

Kirjoittaja

Outi Kuittinen
@Outikookoo

1
Ajattele isosti. Kyseessä on uusi teollinen vallankumous.

Moderni ihminen on ollut olemassa vähintään 160–200 000 vuotta. Mutta tutkijat Powell, Shennan ja Thomas huomasivat, että arkeologisten todisteiden perusteella yksinkertaisia kivityökaluja kummoisempaa teknologiaa on syntynyt vasta noin 90 000 vuotta sitten. Mitä silloin tapahtui? Ensimmäiset kaupungit syntyivät. Ihmiset tulivat yhteen.

”Käsissäsi oleva tuotantovoima kykenee kahdenkymmenen hengen porukalla ideoimaan sata ideaa vartissa.”

Nyt ihmiset tulevat yhteen uusin tavoin. Internet on tehnyt mahdolliseksi toimia yhdessä nopeasti ja laajasti. Pieni joukko ihmisiä voi viikoissa saada 15 000 ihmistä toivottamaan pakolaiset tervetulleeksi esitysten ja puheiden kera tai järjestää heille avun ennen kuin viranomaiset siihen kykenevät.

Ihmisten vapaa yhteistoiminta määrittää aikaamme samalla tavalla kuin teollinen suunnittelu ja tuotanto määrittivät edelliset sata vuotta. Yhteistoiminta on uusi tuotantovoima.

Työpajassa sinä tuot ihmiset toimimaan yhdessä. Mieti kunnolla, mihin haluat tämän tuotantovoiman valjastaa. Mihin tarvitset ihmisjoukon panosta? Mitä haluat prosessista syntyvän? Pelkkiä uusia ideoita? Vai radikaaleinta uutta asumista sitten 1960-luvun? Tee tavoite selväksi itsellesi ja joukollesi. Se motivoi.

2
Älä tyydy idistelyyn. Vaadi enemmän.

Käsissäsi oleva tuotantovoima kykenee kahdenkymmenen hengen porukalla ideoimaan sata ideaa vartissa. Kolmessa tunnissa kaksikymmentä ihmistä vie viisi niistä pitkälle.

Demos Helsingin kuuden työpajan Y-labissa laitoimme seuraavat työstämään eteenpäin sitä, minkä edelliset osallistujat ideoivat. Tuloksena on ei enempää eikä vähempää kuin aivan uusi kohtuuhintainen ja laadukas urbaanin asumisen konsepti, jonka pohjalta rakennetaan 2 500 uutta kotia.

Päätä vaativa pajasi toteutussuunnitelman tekemiseen ja roolien jakamiseen. Määritä jo etukäteen, mitä sinä itse olet valmis laittamaan peliin ja kerro se selvästi.

 

”Kun työpajalla on aito tarkoitus, siellä työskennellään kunnianhimoisesti ja syntyy yhteisiä intressejä.”

3
Palvele osallistujiesi tarpeita. Saat muutosvoiman liikkeelle.

Sinulla on jokin tarkoitus, johon haluat ihmisten antavan panoksesi. Samalla voit palvella myös osallistujien tarpeita. Kutsu mukaan ihmisiä, jotka eivät muuten tapaisi. Kannusta osallistujia terveeseen opportunismiin, eli tuomaan esille uusien ideoiden lisäksi omia suunnitelmiaan, jotka voivat saada vauhtia pajasta.  

Kun osallistujat tuntevat, että paja edistää myös heidän asiaansa, voi yhteistoiminta muuttua eksponentiaaliseksi: Jokainen ihminen tuo työpajaryhmään paitsi omat tietonsa ja kokemuksensa, myös kaikki tuntemansa ihmiset, ryhmät ja verkostot, joihin hän kuuluu. Ajattele, miten monta ihmistä pajassa silloin onkaan mukana. Ajattele, mikä muutosvoima se on.

Kun työpajalla on aito tarkoitus, siellä työskennellään kunnianhimoisesti ja syntyy yhteisiä intressejä. Osallistujat ovat silloin valmiita myös käyttämään muutosvoimaa yhdessä kehitettyjen asioiden toteuttamiseen.

Kahdeksan potenssiin kahdeksan työpäivää. Vähintään sen verran on työtä ja tulosta yhdessä kolmen tunnin työpajassa, kun noudatat näitä ohjeita.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×