kelt_skolar_kaskela

Koukussa riippuvuustutkimuksiin – kolme huumaavan hyvää tutkimusta esittelyssä

Riippuvuus on päihdetutkimuksen keskeisimpiä käsitteitä ja syy, miksi päihteitä pidetään niin pelottavina. Löyhästi määriteltynä jokainen meistä on riippuvainen – minä päihderiippuvuustutkimuksiin.

Teemu Kaskela tutkii päihdehoitoa Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan väitöskirjaansa varten.

1
A follow-up of Vietnam drug users – Heroinistisotilaiden selvä paluu siviiliin

Kolmasosa amerikkalaissotilaista käytti  heroiinia Vietnamissa ollessaan. Viidennes sotilaista oli päihderiippuvaisia. Sotilaiden runsas heroiinin käyttö aiheutti Yhdysvalloissa moraalipaniikin 70-luvun alussa. Sen aikana  Richard Nixon julisti heroiinin jopa tärkeimmäksi kansanterveysongelmaksi.

Tutkija Lee Robins sai tehtäväkseen tutkia Vietnamista palaavien sotilaiden huumeiden käyttöä sotatantereella ja kotiin palatessa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vuosi kotiinpaluun jälkeen vain viisi prosenttia Vietnamissa olleista oli riippuvaisia. Näin nopea raitistuminen poikkesi täysin tutkimuksista, joita oli tehty yhdysvaltalaisten hoitolaitosten potilaille. 

Teemu Kaskela2

Tutkija

Teemu Kaskela
@TeemuKas

 

Robins nosti tutkimuksestaan esiin kolme asiaa. Suurin osa palanneista sotilaista koki hänen mukaansa spontaanin paranemisen, eli he lopettivat käytön palattuaan arkeen ilman kummempia hoitoja. Muissa tutkimuksissa on myöhemmin todettu, että iso osa ihmisistä paranee päihderiippuvuudesta ilman hoitoa, mutta “spontaaniksi paranemiseksi” kutsuttua ilmiötä on tutkittu vähän.

Toiseksi heroiinille luotu leima äärimmäisenä pahuutena oli itseään toteuttava profetia. Se vaikutti viranomaisten, tuttavien ja ventovieraiden käyttäytymiseen ja vaikeutti heroinistin parantumista. Kolmanneksi Robins nosti esiin, että huumeiden käyttöä ja riippuvuutta ei voi ajatella vain biologisena asiana vaan sosiaalisena ja kulttuurisena käytöksenä.

”Heyman toteaa, että ihmiset toipuvat laittomista päihteistä, kuten kokaiinista ja kannabiksesta, huomattavasti nopeammin kuin laillisista päihteistä, esimerkiksi alkoholista ja tupakasta.”

2
Drugs, intoxication & Society – Päihteet ymmärrettävä osana yhteiskuntaa

Alkoholinkäyttö jakoi arktisen Newfoundlandin telakkajätkät töiden jälkeen baaripöytiin parkkeeraaviin työtiimeihin ja puistoissa juoviin tuuraajiin. Tie vakityöhön vaati osallistumista afterwork-oluille ja pöytään pääsemiseksi piti tehdä myös työnsä hyvin.

Angus Bancroftin kirja Drugs, Intoxication & Society ei käsittele suoraan riippuvuutta, vaan sijoittaa päihteet osaksi yhteiskuntaa. Samalla se tulee kertoneeksi, miten käsityksemme riippuvuudesta vaihtelee ajassa ja paikassa. Bancroft käyttää kirjassaan laajaa ja monimuotoista aineistoa todistaakseen vanhoilla kirjoituksilla, populaarikulttuurilla ja eri tieteenaloilta poimituilla tutkimusesimerkeillä kuinka monitahoisesti päihteet ovat kiinnittyneet osaksi yhteiskuntaa.

Kun sain kirjan, luin sen kannesta kanteen hetkessä. Bancroftin kirja on yksi akateemisesti vakuuttavimmin, mutta myös vetävimmin kirjoitettu kirja, joita olen ikinä lukenut.

3
Quitting drugs: quantitative and qualitative features – Kuka tahansa voi lopettaa päihteidenkäytön

Gene Heymanin tutkimus tutkii riippuvuudesta toipumista laajoilla koko väestöä koskevilla aineistoilla. Tutkimuksen tulokset pyörivät päässäni yhtä soittoa useamman päivän sen luettuani.

Heyman toteaa, että ihmiset toipuvat laittomista päihteistä, kuten kokaiinista ja kannabiksesta, huomattavasti nopeammin kuin laillisista päihteistä, esimerkiksi alkoholista ja tupakasta. Tulos ravistelee tutkimusmaailman biologiaan ja kemiaan pohjautuvaa käsitystä siitä, mitkä päihteet aiheuttavat kovimman riippuvuuden.

Toinen tulos oli vielä mielenkiintoisempi: Näyttää olevan yhtä todennäköistä toipua riippuvuudesta ensimmäisenä päihteiden käytön vuonna kuin minä tahansa vuonna sen jälkeen. Näkemys asettaa kyseenalaiseksi käsityksen, että päihderiippuvuus olisi etenevä sairaus, josta toipuminen on sitä epätodennäköisempää, mitä pidempää riippuvuus on jatkunut. Välillä pitkään päihteitä käyttäneitä on totuttu pitämään toivottomina tapauksina, joiden hoitoon ei kannata panostaa. Vaikuttaa siltä, että tämä ei pidä paikkaansa.

 

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×