skolarkuva_hiustyylit

Näin länsimedia mokaa: viisi hullua uutisankkaa Pohjois-Koreasta

Pohjois-Korea saa mediassa varsin paljon palstatilaa. Kommunismin viimeinen linnake lietsoo toimittajien mielikuvitusta usein ylikierroksille. Seuraava lista paljastaa värikkäimmät uutisankat, jotka on kumottu.

Kirjoittaja Jukka-Pekka Heikkilä tutkii yrittäjyyttä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja opettaa myös Pohjois-Koreassa.

1
Pakollinen hiustyyli

Asuessani Pjongjangissa keväällä 2014 ystävät alkoivat kysellä  Facebookissa, oliko minulla jo uusi, virallisten linjausten mukainen hiustyyli. Viestejä alkoi tulla lisää ja ymmälläni vilkaisin uutisia. BBC:n etusivun uutisessa todettiin, että kaikilla pohjoiskorealaisilla miehillä pitää olla maan johtajan hiustyyli. Asia korjattiin, kun lähteeksi huomattiin Yhdysvaltojen sponsoroima Radio Free Asia. Myös Helsingin Sanomat lähti mukaan tähän leikkiin.

Tarinassa on mukana ripaus totta. Maassa on eri arvioista riippuen 18–26 hiustyyliä, joista kansalainen saa hiustyylinsä valita. Kyseistä hiustyylistä en tosin vuoden 2014 loppuun mennessä ole Pjongjangissa nähnyt, ja jo aiemmin tieto todettiin uutisankaksi.  

Jukka-Pekka Heikkilä

Tutkija

Jukka-Pekka Heikkilä
@Juki_

2
Teloitettu rokkari

Vuonna 2013 eri uutissivustot uutisoivat Kim Jong-unin ex-tyttöystävän Hyon Song-Wolin teloituksesta. Song-Wol lauloi maan ainoassa rokkibändissä Moranbong Bandissa, joka soittaa muun muassa Rocky-elokuvassa soivien kappaleiden covereita.

”Maassa on eri arvioista riippuen 18–26 hiustyyliä, joista kansalainen saa hiustyylinsä valita.”

Teloituksen syyksi epäiltiin mustasukkaisuusdraamaa ja aikuisviihteeseen sotkeutumista. Lähteenä käytettiin eteläkorelaista sanomalehteä Chosun Ilboa, jolla on tiiviit yhteydet Etelä-Korean tiedustelupalveluun. Pohjois-Korea toimitti vastineensa noin vuosi uutisoinnin jälkeen, ja näytti kuinka länsimediassa tuhmuuksista teloitettu laulaja esiintyi Pohjois-Korean televisiossa täysissä sielun ja ruumiin voimissa.

3
Koirille syötetty setä

Vuoden 2013 poliittisesti merkittävin tapahtuma oli Kim Jong-Unin sedän ja suojelijan Jang Song Thaekin teloitus. Kyseessä oli historiallisesti erittäin kova julkinen valtataistelu maassa, jossa vallankäyttäjät yleensä toimivat suljettujen ovien takana. Tapahtuma veti toimittajien huomiota puoleensa ja eipä aikaakaan, kun monella uutissivustolla setä oli syötetty 120:lle koiralle. Tieto osoittautui  myöhemmin vääräksi, kun lähteeksi paljastui kiinalainen satiiri. Jälkipyykkinä Washington Post kirjoitti erinomaisen artikkelin uutisoinnin vaikeudesta ja lähdekritiikin tärkeydestä. 

 

”Huhuista tunnetuimpia on väite, että metrossa olisi ainoastaan kaksi pysäkkiä.”

4
Lavastetut metropysäkit

Pjongjangiin liittyvistä huhuista tunnetuimpia on se, että metrossa olisi ainoastaan kaksi pysäkkiä. Tämän urbaanilegendan mukaan muut pysäkit ovat olemassa ainoastaan kartalla ja matkustajat näyttelevät turisteille. Tämä ei pidä paikkaansa. Olen itse ollut aamuruuhkassa turistien kanssa samaan aikaan, ja paikallisten kolea arki oli kaukana näyttelemisestä. Lisäksi turisteilla on nykyään pääsy metron muille pysäkeille. 

5
Aurinkoon laskeutunut astronautti

Samasta huhumyllystä on myös uutinen, jossa pohjoiskorealainen uutisankkuri raportoi korealaisen astronautin laskeutuneen aurinkoon. Uskottavaksi lähteeksi paljastui länsimaalainen satiiriuutistoimisto Waterford Whisper News. Kyseinen uutisankka sai kuitenkin miljoonia klikkejä ja paljon näkyvyyttä.  

Kommentti: Tarkkana uutisoinnin kanssa

 
Pohjoiskorealaiset eivät ole niin aivopestyjä kuin lännessä luullaan. Kansallismielisyys on maassa uskomattoman vahvaa, mutta paikalliset eivät silti ole aivopestyjä laumarobotteja.

Tiedän kokemuksesta, että korealaiset ovat erittäin tunteellisia ja ajattelevat yksilöinä. Samaa mieltä ovat maan sisällä asuneet diplomaatit ja akateemikot. Onneksi Helsingin Sanomat on ottanut kantaa aiheeseen ja todennut, että aiheesta tulee varsin usein uutisankkoja. Tämä tapahtui viimeksi syksyllä 2014, kun Kim Jong-un oli viikkoja poissa julkisuudesta jolloin aiheesta kertyi mittava kokoelma teorioita. Mediabingo lähtee herkästi käyntiin ja ruokkii itse itseään, joten niin lukijan kuin toimittajan kannattaa olla tarkkana Pohjois-Koreaan liittyvien juttujen kanssa.

 

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×