Skolar_pojat (1)

Nuori ei ole projekti - näillä neljällä tavalla autat oikeasti

Nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä hankkeita nousee kuin sieniä sateella, mutta minkälaista apua nuori itse toivoo? Tässä neljä huomionarvoista toivetta.

Jenni Wessman on empaattinen nuorisotutkija, nuorten ilmiöiden hämmästelijä ja hyvinvoinnista huolehtija, jonka byro on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

1
Etsi minut

Syrjäytyminen ei ole on-off-ilmiö. Syrjäytyminen alkaa riskeistä ja huono-osaisuudesta, jotka kasautuvat. Se on kierre, joka nuoren voi olla itse vaikea pysäyttää. Aikuiselta tarvitaan tällöin apua. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nuorta pystytään tukemaan, sitä parempi lopputulos on.

Varhaiseen tukeen liittyy oireilevan nuoren tunnistaminen ja nuoren löytäminen. Aikuisen velvollisuus on etsiä nuori. Lisäksi tarvitaan eri alojen yhteistyötä sekä nopeaa tiedonkulkua ja avoimuutta. Hyvä esimerkki on matalan kynnyksen Tajua mut! -toimintamalli, jossa nuorten kanssa työskentelevien eri alojen ammattilaisten esiin tuoma huoli nuoresta johtaa tukitoimiin.

_MG_7067

Tutkija

Jenni Wessman
@WessmanJenni

2
En löydä pitkin kaupunkia siroteltua apua

Riskivyöhykkeellä kulkevalla nuorella voi olla taakkana useita huono-osaisuuden elementtejä. Tutkimustiedon mukaan esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmat, toimeentulo-ongelmat tai muunlaiset hyvinvointiin liittyvät riskitekijät, kuten yksinäisyys, ovat usein samanaikaisia haasteita. Nämä kaikki tarvitsevat omanlaistaan tukea ja ne tulisi huomioida.

”On raskasta kertoa oma elämäntarina aina uudelleen ja uudelleen asiantuntijoille.”

Apua ei saa sirotella pitkin kaupunkia, sillä nuori ei jaksa kauaa juosta etsimässä sitä eri tahoilta. Apua tulee sen sijaan tarjota monipuolisesti yhden luukun periaatteella. Esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmien tarjoaminen samalta luukulta voi olla ratkaisevaa nuoren hyvinvoinnin näkökulmasta.

3
Tarvitsen yhden luotettavan aikuisen, en kymmeniä asiantuntijoita

Haasteiden ilmaantuessa nuoren elämään saattaa nuori poukkoilla luukulta toiselle kohdaten kymmeniä asiantuntijoita. Yhteenkään heistä ei välttämättä synny muutamaa viikkoa tai kuukautta pidempää kontaktia, mikä tuntuu nuoresta pahalta. On raskasta kertoa oma elämäntarina aina uudelleen ja uudelleen asiantuntijoille.

Tieto ei usein kulje autettavan nuoren mukana. Parhaimmillaan nuoren tueksi voi riittää kuitenkin vain yksi aikuinen, jolla on tarvittavat verkostot käytettävissä. Sitä nuori itsekin toivoo. Tästä hyvänä esimerkkinä on lapsia ja nuoria joukkueurheilun ja joukkueen kasvattajan avulla tukeva Icehearts-toiminta. Nuoren näkökulmasta tärkeintä toiminnassa näyttää olevan yksi luotettava aikuinen, joka kulkee rinnalla palvelujärjestelmän läpi. Alusta loppuun.

”Tuttu paikka ja tutut ihmiset madaltavat kynnystä hakea apua myös tulevaisuudessa.”

4
En ole projekti

Haastavassa elämäntilanteessa oleva nuori on vaarassa hukkua projektiluontoiseen tukijärjestelmään. Syrjäytymisen reunalla tasapainoileva nuori saattaa olla usean hyvinvointia kohentavan projektin tai kausiluontoisen avun kohteena. Kurssimuotoiset kuntoutukset, projektimaailman määräaikaiset hankkeet tai koulun tutun terveydenhoitajan vaihtuminen ovat kaikki tärkeitä mutta vain ohimeneviä avun pilkahduksia.

Nuori itse toivoo, että hänet kohdataan kokonaisuutena ja hänelle tarjotaan pitkäaikaisempaa tukea. Nuori tarvitsee ympäristön, jossa luotettavien aikuisten vaihtuvuus on mahdollisimman pieni ja avunsaannin kotipesä pysyvä. Tuttu paikka ja tutut ihmiset madaltavat kynnystä hakea apua myös tulevaisuudessa.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×