Skolar_nuorisotutkimus

Nuorisotutkija penkoo esiin sen, mitä tilastot eivät paljasta

Tubetus, leimaus, larppaus, snuslife, robbarit ja swägä. Kuulostaako oudolta? Ei minusta. Olen nuorisotutkija ja tämä kaikki on minulle potentiaalista tutkimusmaaperää. Ihmeellistä sellaista.

Jenni Wessman on empaattinen nuorisotutkija, nuorten ilmiöiden hämmästelijä ja hyvinvoinnista huolehtija, jonka byro on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. @WessmanJenni

Rakastan nuorisotutkimusta ja sen monenkirjavia aiheita. Tältä kentältä ei löydy juuri paikallaan junnaavaa teemaa. Nuorissa on jatkuvaa liikettä, kasvua, kehittymistä, energiaa, muutosta. He eivät koskaan sammaloidu. Sama koskee tutkijaa.

_MG_7067

Tutkija

Jenni Wessman
@WessmanJenni

Olen kurkistanut työssäni moniin mielenkiintoisiin nuoriin liittyviin ilmiöihin. Olen ihmetellyt nuorten liikunta-aktiivisuuden katoamista ja syttymistä, mielenterveysongelmista kärsivien selviytymistaistelua, ikuisen työttömyyden uhan kanssa elämistä ja jatkuvaa syrjäytymisen reunalla horjumista.

Nuoriin liittyvissä ilmiöissä riittää vau-efektejä.”

Se miten minusta tuli nuorisotutkija, on täysin inspiroivan ja intohimoisen työympäristön ansiota. Opin, että maassamme on aktiivinen tutkijoiden joukko, jotka todella panostavat nuorten hyvinvointiin tutkimuksen keinoin.

Olen saanut harjoitella tutkimuksen tekoa oman alani timanttisten osaajien siipien alla. Olen seurannut läheltä konkaritutkijoiden kenttätyötä, ihaillut heidän antautumistaan tutkimukselle ja herkkyyttä nuorten äänelle. Joku voisi sanoa tätä modernisti jobshadowingiksi. Itse tykkään mestari-kisälli-asetelmasta.

Työni innostavuus piilee siinä, että nuoriin liittyvissä ilmiöissä riittää vau-efektejä. Viimeksi vaikutuin tasapainoisiksi aikuisiksi kasvaneista nuorista, joiden elämänkaariin kuului sumuisia ja osalla hyvinkin mustia lapsuuden kokemuksia. Rankoista taustoista huolimatta nuoret olivat kasvaneet hyvinvoiviksi aikuisiksi oikeanlaisen tuen avulla. Tässä tapauksessa tukeva taho oli ollut Icehearts-toiminta, joka tukee syrjäytymisvaarassa olevia nuoria läpi nuoruuden.

Onko kukaan koskaan tavannut nuorta, joka esittelee itsensä omatoimisesti syrjäytyneeksi?

Työni eteenpäin vievä voima on uteliaisuus ja halu löytää juuri ne nuoret ja ilmiöt, jotka puhuttavat mutta pysyvät usein tilastojen ulkopuolella. Nämä marginaaleissa pysyttelevät nuoret eivät välttämättä tahdo tulla löydetyksi tai eivät tiedä, että heitä etsitään. Etsiminen vaatii kekseliäisyyttä ja luovuutta, joskus ripauksen puhdasta onnea.

Esimerkiksi syrjäytyneitä tai syrjäytymisriskissä olevia nuoria, eli työelämän ja koulutuksen ulkopuolelle jääneitä tai muista syistä yhteiskunnasta osattomia, on Suomessa eri arvioiden mukaan 14 000–100 000. Siis enimmillään miltei Kuopion tai Lahden asukasluvun verran.

Silti pohdin usein, onko kukaan koskaan tavannut nuorta, joka esittelee itsensä omatoimisesti syrjäytyneeksi?

Työnkuvaani kuuluu erilaisten nuorten kohtaaminen. Jalkautuminen ruohonjuuritasolle. Tämä tapahtuu usein haastattelun merkeissä. Vahvuuteni tutkijana on tapani kohdata nuoret. Sen kulmakiviä ovat avoimuus, turvallisuus ja samanarvoisuus.

Usein tahdon kuulla nuoren elämästä yli tutkimusaiheen rajojen. Haastattelut joskus venyvät, sillä asetun oppilaan asemaan. Pyydän nuorta kertomaan minulle kokemuksistaan omin sanoin ja rauhoitun kuuntelijan rooliin. Mitä vaietumpi tai itselleni vieras aihe, sitä enemmän janoan tietoa ja opin samalla elämän kirjavuudesta.

Nuorisotutkijan työ on hyvin usein tulkkaamista. Nuorten kokemusten tulkkaamista aikuisille, jotka istuvat vaikkapa politiikan lehtereillä, päättävissä asemissa, rahahanojen takana, tutkijan saappaissa tai ihan vain nuoren omassa kodissa.

Näiden tahojen välisessä ymmärryksessä on joskus pitkiäkin tikapuita vaativa kynnys. Joskus esimerkiksi törmää puhetapaan, jossa nuoret nähdään pelkästään toiminnan kohteina. Nuorten omia mielipiteitä ei kuunnella, eikä heillä ole mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan keskusteluun tai päätöksentekoon.

Tällöin hukataan kallisarvoista asiantuntijuutta. Nuorten asiantuntijuutta.

Eri tahojen yhteisymmärryksen saavuttaminen ja kuulluksi tuleminen ovat tutkijan perustyötä. Ne vaativat sitkeyttä, notkeutta ja jatkuvaa yrittämistä. Tässä sulavaliikkeisellä nuorisotutkijalla on selvä rooli ja loputon liikehtivä työmaa. Tässä minua tarvitaan.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×