Skolar_lapset_kadulla

Tutkimus ‒ lasten leikkiä!

Isku karttakirjalla päähän on suurin rakkaudenosoitus, jonka pojalta voi saada. Tai sitten ei. Koulussa opetettiin paljon muutakin väärää, mutta onneksi olin laiska enkä oppinut kaikkea.

Anna Anttila on tehnyt pätkätöitä lähes kaikissa tutkimuslaitoksissa, jotka palkkaavat tykkäystohtoreita. Nyt hän työskentelee tutkijana Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa, jossa voi hyvin selvittää, mitä merkitsee laadukas vapaa-aika.

Minusta piti tulla laulava lastenlääkäri tai go-go-tyttö. Koulussa kuitenkin opin, että olen kömpelö ja laiska nuotin vierestä laulaja enkä osaa laskea. Keskityin leikkiin ja vapaa-aikaan. Tanssahtelin ja rallattelin opintopolkuja omaan tahtiini, ja päädyn sittenkin haaveammattiini, lapsuudentutkimuksen tohtoriksi.

_MG_7535_2

Tutkija

Anna Anttila
@AnnaAnttila

Minusta tuli tohtori, koska en pitänyt koulusta. Ensinnäkin päätin, että aion opiskella jotain, mitä koulussa ei opeteta. Toiseksi suomalainen ja vertaileva kansanrunoudentutkimus kuulosti alalta, josta ei joudu töihin. Kolmanneksi pääsykokeissa oli vain kaksi kirjaa. Opin yliopistossa paljon asioita, joita koulussa ei opeteta. Opin muun muassa sen, että muinaista kalevalaista kansanrunoutta ei koskaan lausuttu, ei edes sitä koulujen Kalevalanpäivän juhlissa esitettävää Vaka vanha Väinämöinen -juttua. Ne laulettiin aina.

”Tutkimuksiini osallistuneet tytöt tiesivät ja opettivat minulle, että hevonen ei potki rakkaudesta, vaan väkivallasta.”

Uskollisena aiemmille työskentelytavoilleni aloin tutkia kivoja ja helppoja juttuja ja vähän niin kuin leikisti erikoistuin. Tein kaikki opinnäytetyöni samasta aiheesta: tyttöjen ennustusleikeistä ja varhaisnuorten romanttisesta seurustelusta. Oli ihan lasten leikkiä viettää yli puolet elämästään Helsingin yliopistossa. Siinä ajassa oppiaine, eli laitos, ehti muuttaa nimensä nykyaikaisesti ja kansainvälisesti folkloristiikaksi. Puoli elämää on myös niin pitkä aika, että koko laitos ehdittiin lakkauttaa ennen kuin valmistuin.

Lähes laulavan lastenlääkärin löydöksiä

Yhtäkkiä, tai siis 25 vuotta opiskeltuani, olin tohtori, ja sehän on vähän niin kuin lääkäri. Huomasin eläväni lähes alkuperäisessä suunnitelmassani. Olin tohtori, joka on erikoistunut lapsuuteen ja tutkin perinteitä, joita on alun perin laulettu.

Lähes laulavana lastenlääkärinä tein löytöjä, joita muut tutkijat eivät olleet huomanneet, tuskin edes vaivautuneet etsimään. Löysin lasten leikin, joka siirtyi tytöiltä pojille ja koko ryhmän leikkiperinteeksi toisin kuin maailman kaikki muut leikit. Niissä tytöt vähitellen alkavat tehdä jotain, mitä aiemmin vain pojat ovat julkisesti saaneet tehdä, kuten potkia palloa.

Tutkimuksiini osallistuneet tytöt tiesivät ja opettivat minulle, että hevonen ei potki rakkaudesta, vaan väkivallasta. Pojat opettivat minulle, että ihanaa tyttöä ei lyödä karttakirjalla päähän vaan sen kanssa mennään kimppaan, jotta muut saavat tietää, että tyttö ja poika ovat kusessa toisiinsa. Tykkäävät. Ovat lätkässä tai pihkassa. Julkisesti ja alakoulussa, alle 13-vuotiaina.

”50 on uusi 30 ja kuusivuotias on varhaisteini.”

Esiteininä seurustelussa tärkeintä on yhteinen sopimus, ei yhdessä vietetty aika tai sen pituus. Kimpassa oleminen kertoo tärkeästä asiasta. Asia on länsimaisessa kulttuurissa niin tärkeä, että sitä leikitään ja kuvitellaan lapsesta alkaen: romanttinen rakkaus ja heterosuhteet.

Nykyään olen nuorison vapaa-ajan ja hyvinvoinnin tutkija. Rakkaus ei ole virallisissa mittareissa nuorten hyvinvoinnin äärimmäinen huippu, vaikka nuoruus sinällään on arvossaan. Mitä vanhemmaksi itse tulen, sitä kauemmin länsimaisen ihmisen nuoruus näyttää kestävän, vuosikymmenestä toiseen. Se alkaa aina vain aiemmin ja loppuu yhä myöhemmin. 50 on uusi 30 ja kuusivuotias on varhaisteini. Tulevaisuuteni nuorisotutkijana lienee turvattu, koska aineistolähteitä piisaa.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×