Norrbotten, Gällivare, Gällivare, Lappland, Övrigt-Arbetsliv, Miljöer-Insjömiljöer

Viisi tapaa, joilla uskonto voi välttää sukupuuton

dx/dt = yPyx(x,ux)−xPxy(x,ux). Näin viattoman näköinen kaava kertoo yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan, että uskonnollisten yhteisöjen jäsenkato johtaa pian uskontojen häviämiseen osasta maailmaa – ja myös Suomesta.

Teemu Pauha tekee sosiaalipsykologista tutkimusta nuorista suomalaismuslimeista Helsingin yliopistossa.

Yhdysvaltalaistutkijat saattavat hyvinkin olla oikeassa – jos uskonto siis ajatellaan vain kirkkoon kuulumisena. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja monet muut kirkkokunnat menettävät jäseniään. Yhtä kiistatonta on, että ateistien ja uskonnottomien määrä on kasvussa. Jäsenmäärien tuijottaminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta uskonnon nykytilasta. Kirkon jäsenkadon lisäksi Suomen uskonnollisella kentällä on käynnissä monia muitakin trendejä. 

 

Teemu Pauha

Tutkija

Teemu Pauha

1
Kun Taivas ei vain riitä...

Perinteisesti ajatellaan, että uskonnossa on kyse valmistautumisesta tuonpuoleiseen. Nykytutkimuksen valossa näyttää siltä, että yhä useampi hakee uskonnosta ennen kaikkea tämänpuoleista hyvinvointia. Joidenkin ilmiöiden kohdalla hyvinvoinnin korostus on edennyt niin pitkälle, että yhteys alkuperäiseen uskontoperinteeseen on katkennut lähes kokonaan. Esimerkiksi jooga ja meditaatio ovat alun perin uskonnollisia harjoitteita, vaikka nykyään niitä markkinoidaan kehon liikkuvuudella tai keskittymiskyvyllä.

”Jooga ja meditaatio ovat alun perin uskonnollisia harjoitteita, vaikka nykyään niitä markkinoidaan kehon liikkuvuudella tai keskittymiskyvyllä.”

Parantavilla vaikutuksilla kaupitellaan toki monen muunkin sortin uskonnollisuutta. Karismaattinen kristinusko on täynnä kertomuksia siitä, kuinka uskoontulo pelasti vankilakierteeltä, alkoholismilta tai syövältä. Tuntuu jopa siltä, että parisuhde-, päihde- ja muita reaalimaailman helvettejä puidaan karismaattisissa yhteisöissä monesti enemmän kuin perinteisempää Helvettiä, ”missä mato ei kuole eikä tuli sammu” (Mk. 9:48).

2
Pätkäuskovaiset käväisevät projektikirkoissa

Koska uskonnosta haetaan yhä useammin apua erilaisiin ongelmiin, uskonnollisuus muuttuu elämäntilanteen mukana. Kuten työelämästä, myös uskonnollisuudesta on tullut projektiluonteista ”pätkäuskonnollisuutta”.

Kirkkojen eroluvut saattavat heijastella samaa ilmiötä kuin poliittisten puolueiden jäsenkato: ihmiset eivät enää koe tarpeelliseksi sitoutua tiettyyn yhteisöön koko elämäkseen, vaan osallistuvat mieluummin lyhytaikaisiin projekteihin ja kampanjoihin. Politiikan kentällä näitä ovat olleet esimerkiksi Tahdon2013-kampanja, kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi ja Stop Talvivaara -mielenosoitukset. Uskonnon puolella vähän vastaavia projekteja saattavat olla esimerkiksi erilaiset retriitit, kurssit ja hoidot.

3
Paavit kärrätään alas jalustoilta

Jos uskonto palvelee ensisijaisesti kunkin omia tarpeita, on luonnollista, että uskonnolliset valinnat tehdään sen perusteella, mikä kulloinkin tuntuu itsestä parhaalta. Yhä harvempi suostuu enää ulkoistamaan uskonnollista päätösvaltaa papeille ja oppineille, vaan omaa itseä pidetään parhaana auktoriteettina myös uskonasioissa.

Internet on osaltaan auttanut perinteisten auktoriteettien kaatamisessa. Ennen nettiä oli vaikea levittää uskonnollista vakaumustaan kovin laajalle, jos ei sattunut olemaan pappi tai muu uskonnollinen johtaja. Nyt kuka tahansa voi kotisivuillaan tai keskustelupalstoilla levittää uskomuksiaan koko muulle maailmalle.

”Huhut uskonnon kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.”

Papit, oppineet ja muut perinteiset auktoriteetit ovat menettäneet asemiaan jopa kaikkein vanhoillisimmissa piireissä. Fundamentalistiyhteisöt tapaavat olla maallikkojohtoisia. Al-Qaidankin johdossa on lääkäri.

4
Uskonnosta tulee buffet-pöytä

Suomalainen uskonnollisuus on nyt ehkä monimuotoisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Tämän päivän uskonnollisuutta verrataan usein ”toriin” tai ”seisovaan pöytään”, josta jokainen voi valita itseään eniten miellyttävät ainekset. On vaikea keksiä esimerkkiä uskontoperinteestä, joka ei jossain muodossa vaikuttaisi myös meillä Suomessa.

Omassa pihapiirissäni on moskeija, työmatkani varrella taas sikhitemppeli, ja monet muutkin yhteisöt löytää ihan kirjaimellisesti kulman takaa. Tai jos ei ihan kulman takaa, niin internetistä viimeistään! Olen itse tutkinut muun muassa nuorten muslimien virtuaalirukouksia. Netti synnyttää uusia uskonnollisuuden muotoja, jotka ylittävät valtameriä ja valtioiden rajoja.

5
Uskonto pysyy aivokuvissa

Uskonto tämänpuoleistuu, yksilöllistyy ja monimuotoistuu. Sitoutuminen uskontoon on yhä useammin projektiluonteista ja lyhytaikaista. Silti väitän Mark Twainia mukaillen, että huhut uskonnon kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Jos uskonnollisuuden ymmärtää kirkon jäsenyyttä laajemmin, on helppo nähdä uskonnollisia piirteitä vaihtoehtohoidoissa tai jopa jalkapallossa. Myös aivotutkimuksen valossa vaikuttaa siltä, että uskonnollisuus on syvällä ihmisluonnossa. Ehkä onkin niin, että vaikka ihmisen saa pois uskonnosta, uskontoa ei saa ihan kokonaan pois ihmisestä.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×