Kännykän_näprääjä_skolar

Yksinäinen kännykän näprääjä on sosiaalinen

Älylaitteiden avulla voi paeta yksinäisiä hetkiä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla, käy ilmi hiljattain tarkastetusta väitöskirjasta.

Kirjoittaja Eeva Raita tutkii ihmisen ja teknologian välistä vuorovaikutusta Helsingin yliopistossa.

Tietokone on muuttunut työvälineestä elämää helpottavaksi välineeksi, melkein osaksi kehoa.  Älylaitteet ovat vallanneet bussit, ravintolat ja makuuhuoneet. Minne ikinä katsomme, näemme yksinäisiä ihmisiä kumartuneina ruutujensa ääreen.

Olemmeko menettäneet yhteyden toisiin ihmisiin?

Emme, päinvastoin. Skolar-alumni Eeva Raidan tuore väitöstutkimus osoittaa, että yhteisön hyväksyntä on aivan yhtä tärkeää kuin ennenkin. Sosiaaliset tekijät vaikuttavat älylaitteiden käyttöön sekä siihen, mitä niiden käytöstä ajatellaan.

Eeva Raita2

Tutkija

Eeva Raita
@eerait

Sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastettiin 18. joulukuuta Helsingin yliopistossa.

Kännykän avulla liitytään yhteisöihin

Älylaitteen käyttö yksin ei ole eristäytymistä. Sen sijaan vempeleet mahdollistavat yksinäisten hetkien pakenemisen sosiaalisesti suotavalla tavalla. Bussissa on normaalimpaa tsekkailla puhelinta kuin jutella tuntemattomille kanssamatkustajille.

“Vaikka älypuhelimien jatkuvaa tarkistamista pidetään yksilön ongelmana, ovat sen motiivit sosiaalisia: halu kuulua yhteisöön, pysyä ajan tasalla ja kokea läheisyyttä. Jos ei käytä näitä palveluita, on vaikeampi osallistua tapahtumiin ja pysyä mukana päivittäisissä keskusteluissa”, Raita kertoo.

Sähköpostista ei ole iloa, jos kukaan muu ei lähetä eikä lue postia.

Asenteet uutta kohtaan syntyvät yhteisössä vähitellen

Väitöskirjan mukaan se, mitä sovelluksia käytämme ja mitä niistä ajattelemme, riippuu paljon jaetuista käsityksistä ja tavoista. Ne korostuvat, kun ihminen kohtaa jotain uutta. Väitöskirjan yhdessä osatutkimuksessa eri työyhteisöjen jäsenet kokivat saman uuden sovelluksen hyvin eri tavoin.

Yksi työyhteisö piti sovellusta erinomaisena, mutta toisen työyhteisön jäsenet eivät edes kokeilleet sitä. Iso syy eroihin oli erilainen yhteisöissä vallitseva arkijärki. Myönteisesti suhtautunut yhteisö ymmärsi sovelluksen välineeksi kehittää organisaation toimintaa. Kielteisesti suhtautuneessa yhteisössä sovellus nähtiin vain välineenä, jonka avulla heiltä kielletään kasvotusten tapahtuva vuorovaikutus ja yhteiset kahvihetket.

Älylaitteiden käyttö on yhteispeliä

“Älylaitteiden käyttö on harvoin vain yksilön valintaa tai teknologisten ratkaisujen ohjaamaa. Se, että sovellus toimii moitteettomasti, ei riitä siihen, että ihmiset ryhtyisivät käyttämään sitä. Isomman joukon on jaettava käsitys sovelluksen hyödyllisyydestä ja myös tapa käyttää sitä. Sähköpostista ei ole iloa, jos kukaan muu ei lähetä eikä lue postia”, sanoo Raita.

Muiden ihmisten näkemykset vaikuttavat siihen, mitä ajattelemme älylaitteista.

“Viihdyttävästäkin kännykän käytöstä tulee ahdistavaa, jos kokee, että muut läsnäolijat pitävät toimintaa turhanpäiväisenä. Yhteisön hyväksyntä vaikuttaa paljon siihen, miten hyväksymme itsemme ja omat toimintatapamme”, Raita kommentoi.

Raidan tutkimukset toteutettiin sekä määrällisillä että laadullisilla tutkimusmenetelmillä suomalaisten ja yhdysvaltalaisten osallistujien kanssa. Tutkimukset on julkaistu kansainvälisesti arvostetuissa tiedejulkaisuissa.

Väitöskirja The Social Mediation of Everyday User Experiences on luettavissa sähköisenä täällä.

Jaa teksti:

Facebooktwitterlinkedinmail

Lue myös nämä

Is it possible that you really don’t have choice?

kesä 5, 2017

Is it possible that you really don’t have choice? Miguel Moreno is a PhD student at the Department of Mathematics and Statistics at the University of Helsinki. He works on…

How computer simulations help spy on atoms

kesä 5, 2017

How computer simulations help spy on atoms Nanoscale objects are so small that they contain just a few thousand atoms. We don’t always have a camera to help us zoom…

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool

kesä 2, 2017

The pleasant scent of forests helps keep the planet cool Small particles form from the thin forest air, which helps keep the climate cool. But they won’t be enough to…

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt

kesä 1, 2017

Research in the high Arctic – Pack your instruments, a rifle and a skirt Science is rarely a 9 to 5 job. It’s a lifestyle. So unless you are working…

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet?

touko 2, 2017

Aurinkosähköä saa jo katolta – mitkä ovat seuraavat askeleet? Pientuottajien aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät nyt vauhdilla. Pian aurinkopaneelit miellyttävät myös esteetikon silmää, sillä markkinoiden ja tutkimuksen trendinä on paneelien maastouttaminen rakennusmateriaaleihin. Armi…

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä

huhti 26, 2017

Seitsemän syytä, miksi suomalaisten tulisi vähentää luonnonvarojen kulutustaan viidesosaan nykyisestä Luonnonvarojen loppumista on ennustettu jo useampi vuosikymmen. Mitä se suomalaisten näkökulmasta tarkoittaa? Onko meillä varaa olla itsekkäitä? Sanna Ahvenharju tekee…

Tilaa uutiskirje


×